Elokuvia ja ohilyöntejä

Mitä lahjaksi elokuvafanille?

Tässäpä muutamia vinkkejä ja ideoita viimehetken lahjaostoksille. Tai ainakin muistilista joulun jälkeiseen alennusmyyntiin kinofiileille ja heidän sukulaisilleen.

Toisin kuin monen muun sukulaisen/ystävän/tuttavan/kumminkaiman kohdalla, elokuvafanille joululahjan ostaminen on joko helppoa tai erittäin helppoa. Kyllä helppoa! Ja vielä helpommaksi elokuvafanin muistaminen muuttuu, kun luet tämän tekstin. Tässä listattuna muutamia takuuvarmoja lahjoja ja niille perustelut.

Mitä siis lahjaksi? No hyvänen aika! Sinähän tiedät jo mistä lahjansaaja tykkään. Hän tykkää elokuvista. Elokuvat sekä elokuvina (tallenteina ja elokuvalippuina) että oheistuotteineen tarjoavat laajan kirjon mahdollisuuksia aina uutuuksista klassikoihin. Eikös Ihmeellinen on elämä kuulu jo perinteisiin? Kyllä joulunaikaan Kummisetä tai Casablanca mahtuu myös, varsinkin lahjana läheiseltä.

Jos haluat antaa lahjaksi elokuvia, suuntaa mietintäsi kohti suosittuja suoratoistopalveluita. Mehän elämme alati laajenevaa ja entistä kattavampaa tarjontaa sisältävien nettipalveluiden kultakautta. Netflix, HBO Nordic, Amazon ja monet muut striimauspalvelut myyvät joulun alla lahjatilauksia roppakaupalla. Lahjan antajalle jää oikeastaan selvitettäväksi mikä palveluista sisältää kattavimman sisällön juuri lahjan saajalle.

Perinteisemmässä mielessä hyviä elokuvalahjoja ovat erilaiset juhlapainokset, uudelleenjulkaisut ja kokoelmat. Monesti juhlajulkaisun yhteydessä tulee roimasti lisämateriaalia elokuvan tekemisestä, poistettuja kohtauksia ja muuta kiinnostavaa lisäsisältöä. Aivan kuten myös itse julkaisun pakkaus monesti on erityisen juhlava tai saattaa muistuttaa jonkin elokuvan/elokuvasarjan avainkohtauksen kulisseja. Elokuvaliput ovat myös aina erittäin hyvä lahja. En tiedä valkokangaselämyksen voittanutta. Parasta leffalipuissa on, että lahjan saaja saa itse valita elokuvan ja seuransa – jos ottaa ketään mukaan lainkaan. Sekin hänelle sallittakoon.

Elokuvien sijaan myös oheistuotteet ovat varma valinta todelliselle kinofiilille. Elokuvasta riippuen oheistuotteita löytyy figuureista aina pussilakanasettiin ja oheiskirjallisuuteen. Uusin Tähtien sota esimerkiksi tuo taas kauppojen hyllyille varovaisen arvion mukaan kymmeniä tuhansia uusia nimikkeitä ja uudelleenjulkaistuja tuotteita.

Varsinaisen tuotetun ja kaupallistetun oheistuotevalikoiman lisäksi pienellä ajatustyöllä monesta suosikkielokuvasta löytyy hyviä vinkkejä, joilla ilahduttaa juuri kyseisen elokuvan ystävää. Sideways -fanille hyvä lahja voisi olla pullo hyvää viiniä. Jos olet vitsikkäällä päällä merlot on varma spontaanin siteerauksen aikaansaaja. Samaa ideaa voi jatkaa lähes elokuvaan kuin elokuvaan ja lahjaan kuin lahjaa. Kuitenkin lahjan tulee olla riittävän ilmeinen, että saaja sen suosikkifilmiinsä osaa jouluaattona yhdistää. Tätä voit helpottaa sujauttamalla pakettiin mukaan kortin ja kenties vaikka sopivan sitaatin.

Elokuvien lisäksi todella mainio lahjaidea on elokuvien katsomisnautintoa lisäävä teknologia. Ei ole täysin poikkeuksellista, että kovallakin elokuvafanille (itseni mukaan lukien) kotiteatteri on varsin vaillinainen. Minulla ”kotiteatteria” edustaa telkkari ja vhs/dvd-laite. Jo pelkkä soundbar telkkarin alapuolelle nostaa äänet sisäänrakennettuja kaiuttimia korkeammalle tasolle. Parasta on, että kotiteatteri voi sitten jatkossa päivittää bassoelementillä, paremmilla kaiuttimilla, uudella soittimella, videotykillä… Mahdollisuudet ovat rajattomat.

Toki, erityisesti teknologian kanssa suositan varovaisuutta. Hinnat ovat korkeat ja vaikka erityisesti äänentoistossa hinta ja laatu kulkevat käsikädessä, suosittelen välinekaupoille vasta joulun jälkeisiin alennusmyynteihin. Ehkäpä sieltä tarttuu mukaan myös pari uutta leffaa, sillä pitäähän uudet laitteet kokeilla.

Toivottavasti tästä oli apua, mikäli pohdit elokuvafanille sopivaa joululahjaa. Muista sekin, että lahja on aina vapaaehtoinen, eikä siitä ole syytä ottaa stressiä. Sehän on kuitenkin ”vain” muistaminen. Olet jo hyvällä mallilla, kun tiedät mistä lahjansaaja pitää.

Oikein hyvää ja elokuvien täyttämää joulunaikaa!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Puheenaiheeseen liittyvää