Elokuvia ja ohilyöntejä

Ei niin hyvä Tähtien sota

Tähtien sota -elokuvasarja saa ensi viikolla jatkoa uudella kahdeksannella osalla, joka on nimiöity muotoon The Last Jedi. Kuka onkaan viimeinen jedi, se selvinnee elokuvassa. Tai sitten ei. Kovat paineet tällä viimeisellä jedillä kuitenkin on. Ainakin mikäli elokuva mielii nostaa yhden kaikkien aikojen suosituimmista elokuvasarjoista pois siitä alholta, mihin saagan edellinen osa sen jätti.

Ehkäpä aika on nyt kypsä jo kriittisemmälle tarkastelulle tuosta pitkään odotetusta tulokkaasta saagaan, tai viimeiselle yritykselle korjata esiosien (episodien I-III) kompuroinnit – näkökulmasta riippuen. Itse kuulun enemmän tuohon ensimmäiseen porukkaan. Onhan saagaa täydentävä ja laajentava elokuva aina merkkipaalu sen ystäville. Tai no olisi, jos elokuva tekisi jotain uutta tarinallisesti.

The Force Awakens ei vain onnistu seisomaan omilla jaloillaan. Joku voisi toki pitää tällaista kritiikkiä täysin joutavana, kun kyseessä on kuitenkin elokuvien sarja. Mutta toisaalta jokainen saagan elokuvista vaikuttaa siihen, kuinka jatko-osien käy. Ja nyt täytyy myöntää, että tämän voiman heräämisen jälkeen, minussa heräsi epäily jatko-osien tehtailun suhteen. Onko saaga nyt enää entisensä vai ainoastaan keino rahastaa nostalgialla?

Siihen tarinaan. Kierrätys on tällä hetkellä pop ja tulevaisuudessa se lienee planeettamme elinehto, mutta eihän se tarkoita, että myös tarinoita pitää kierrättää. Eihän? Näin reboottien kulta-ajalla ei ole tietenkään yllätys, että otetaan tukea aiemmista elokuvista, varsinkin kun nyt on viimein mahdollista käyttää alkuperäisen trilogian hahmoja houkuttelemaan pitkän linjan faneja katsomoon. Eikä tässä toiminnassa olisi mitään väärää, ellei tätä olisi tehty laiskimman kaavan kautta. The Force Awakens on oikeastaan Uusi toivo. Paremmalla alkuperäiskuvanlaadulla ja moderneilla mausteilla tehty sieluton reboottaus.

Vai miltä kuulostaa orpo aavikkoplaneetan kasvatti, joka omaa kyvyn käyttää salaperäistä voimaa samalla kun paha diktatuuri saa valmiiksi pelottavan superaseen, jolla on kyky tuhota kokonaisia planeettoja. Samaan soppaan yhdistetään hellyttävä droidi ja pahis, joka käyttää kypärää ja jolla on jonkinlainen yhteys hyviksiin. Joko käsikirjoitus on erittäin monien kompromissien tulos tai sitten laskimella voittojen maksimoimisen tavoitteluun tehty.

Oikeastaan elokuvan huiput ovat osittain juuri nostalgian ansiota. Millenium Falconin lento, Han Solon renttukarisma ja prinsessa Leian johtajuus, eli tutut (ja koko prequel-trilogian ajan odotetut) hahmot ja tunnelma. Mielestäni aika heikko suoritus rakentaa elokuva näiden nostalgiahetkien varaan ja käyttää tarinaa vain keinona saada tutut hahmot vilahtamaan kuvissa.

Potentiaalia the Force Awakensissa oli paljon parempaan elokuvaan. Päähenkilönä Rey oli kuin prinsessa Leia olisi viimein päässyt parrasvaloihin. Tummaihoinen stormtrooper oli omiaan aiheuttamaan ennakkohälinää ja kiinnittämään huomion jo trailerissa ja uusi pahis erikoisen valomiekan kanssa lupasivat paljon enemmän. Ne lupasivat seikkailun. Ne lupasivat jotain uutta ilman sitä painolastia, että elokuvan on mentävä tiettyyn suuntaa, kuten esiosien kanssa. Ne lupasivat nousujohdannetta.

Elokuvasarjan fanina tällainen laskelmoitu ja sieluton välityö suosikkisaagassa harmittaa. Elokuvan tuotantotiimillä olisi pitänyt olla enemmän rohkeutta valita vähemmän vanhan fiilistelyä ja enemmän omaperäistä tarinaa uusilla hahmoilla. Nykyisellään elokuva on liikaa nostalgiaa ja aivan liian vähän tarinan uusia sisältöjä avaavaa ja syventävää kerrontaa. Oikeastaan päällimmäinen fiilis elokuvan jälkeen teatterista poistuessa minulla oli, että mitä tässä äsken juuri tapahtui. Toisaalta oli ilo nähdä tuttuja hahmoja, mutta tarina jäi vain epäselväksi kokoelmaksi kiireen täyttämiä kohtauksia.

Toivon kovasti, että tuleva The Last Jedi on askel parempaan. Eihän se voi olla niin, että spin-off -elokuvat ohittavat pääsarjan jatkossa. Ehkäpä mieleni muuttuu tarinan kehittyessä ja uusien hahmojen syventyessä. Tällä hetkellä kuitenkin on hieman pettynyt olo.

Star Wars: The Force Awakens 2/5

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Puheenaiheeseen liittyvää